Status van het belegde broodje: dit zijn de trends

Minder (rood) vlees, grotere variatie aan broodjes en vraag naar verrassende producten

Erpe-Mere – 1 juni – Broodjes kaas en broodjes ham en kaas blijven de voorkeur wegdragen van de Belgen, maar er zijn relevante verschillen over de regio’s. Opvallend: we kiezen minder voor (rood) vlees en voor een grotere variatie aan broodjes. Panos speelt in op deze trends door de lancering van drie broodjes onder het gloednieuwe label ‘Panos Foodie – Creatie van onze Chef’.


Belangrijkste trends

Panos detecteert twee belangrijke trends: de Belg keert zich deels af van (rood) vlees ten voordele van vegetarische alternatieven. Daarnaast is er ook vraag naar meer variatie: de Belg verwacht net dat ietsje meer, zowel wat betreft de broodjes op zich (niet langer uitgesproken voorkeur voor witte broodjes), maar ook op vlak van smaken en ingrediënten.

“De Belg wil zekerheden, maar wil ook meer en meer verrast worden. Daar proberen we als marktleider op vlak van belegde broodjes op in te spelen, onder andere door een nieuw assortiment Panos Foodie-broodjes te lanceren”, stelt Karl Selleslags, managing director van Panos.


Vlaanderen kiest voor broodje kaas, Wallonië voor kaas en ham


Maar eerst de ranking. Hét populairste broodje is het broodje met jonge Gouda, dat de voorkeur wegdraagt van 16,93% van de consumenten. Opvallend is dat het broodje op nummer één staat in Vlaanderen, maar dat in Wallonië het broodje met jonge Gouda en ham de rangen aanvoert. Ham en kaas eindigt daardoor als tweede favoriet voor de drie regio’s samen (15,39%). Maar er zijn nog meer regionale verschillen, zoals de hoge plaatsen die de broodjes tonijn (Tonijnsalade Mayo en Tonijnsalade Pikant) innemen in Brussel.


Minder rood vlees – veggie-assortiment breidt uit

“Een belangrijke trend van het voorbije jaar was de sterke stijging van de vegetarische broodjes, de broodjes met kaas en (in mindere mate) de broodjes met kip en kalkoen. Deze stijging gaat duidelijk ten koste van de broodjes met vlees en met vis”, weet Selleslags.

De stijging is vooral zichtbaar in percentages, nog niet zozeer in de absolute cijfers. Met uitzondering van het broodje kaas (Jonge Gouda) wordt de top vijf in alle gewesten nog steeds aangevoerd door broodjes die vlees of vis bevatten.


Toch speelt Panos in op deze trends, door het toevoegen van de Smokey Veggie aan het assortiment ‘Panos Foodie – Creatie van onze Chef’. Met de Smokey Veggie hebben Panos-klanten nu een ruime keuze aan vegetarische alternatieven.

Dit is het huidige vegetarische aanbod:

  • Broodje Hummus Curry: hummus curry, gegrilde courgette, geraspte wortelen, noten- en rozijnenmix, rucola (dit is bovendien het eerste broodje dat volledig vegan is)
  • Broodje Hummus Basilicum: hummus basilicum, gegrilde courgette, Philadelphia
  • Smokey Veggie:  veggiesalade, tomatentartaar, smokey baconnaise met BBQ-kruiden, tuinkers, geroosterde ui


Naast deze vegetarische broodjes kunnen liefhebbers van veggiebroodjes ook kiezen uit het assortiment van broodjes belegd met kaas. Zo vind je in Panos onder meer:

  • Broodje Brie en honing
  • Broodje Philadelphia
  • Broodje Mozzarella

 

Ook evolutie qua voorkeur voor broodjes op zich


Ook de voorkeur voor de broodjes op zich evolueerde het voorbije jaar. Het meergranenbroodje won in een jaar tijd sterk aan populariteit met een stijging van 20 naar 25%.

Dat gaat dan weer ten koste van de ‘standaard’ witte broodjes. “In onze City-winkels bijvoorbeeld nam het aandeel van de witte broodjes in een jaar tijd af van 69% naar 62%. Dat zijn toch cijfers die spreken”, stelt Selleslags.

Ook hier zijn er regionale verschillen. Slechts de helft van de Walen verkiest nog een wit broodje, tegenover 64% van de Brusselaars en 62% van de Vlamingen.

“Onderzoek van Foodservice Alliance bevestigt de vraag naar gezonde granen. Daarom introduceerden we vorig jaar een vast assortiment van verschillende broodjes: wit, meergranen, volkoren en rustiek. We proberen dit gevarieerd aanbod zoveel mogelijk in de kijker te zetten”, zegt Selleslags.


Assortiment wordt aangepast: Panos Foodie – Creatie van onze Chef


Als marktleider wil Panos de trendsetter blijven door broodjes aan te bieden die bij Belgen in de smaak vallen.

“Panos is dé Belgische broodjesketen. Als marktleider brengen we vernieuwing en komen we tegemoet aan de trends zonder daarin te niche te gaan. Ons doelpubliek is nog altijd vrij mainstream, maar staat ook open voor innovatie. Daarom lanceren we het nieuwe label Panos Foodie – Creatie van onze Chef, met verrassende seizoensrecepten die we zo’n drie keer per jaar zullen veranderen”, weet Selleslags.

Onder het gloednieuwe Panos Foodie-concept lanceert Panos vernieuwende producten binnen verschillende categorieën. De eerste producten van het label zijn drie Panos Foodie-broodjes, hieraan zullen later ook warme snacks en gebak worden toegevoegd. Panos doet voor de Foodie-broodjes zowel beroep op zijn jarenlange vakmanschap in de bakkerij, maar toont tegelijk zijn expertise op vlak van culinaire innovaties. Panos Foodie belooft producten met dat ietsje meer, dankzij de verrassende combinaties van andere, smaakvolle ingrediënten.

Dit zijn de drie nieuwe creaties waarmee Panos vanaf eind mei mee uitpakt:

  • Smokey Americain: americain prépare, tomatentartaar, smokey baconnaise saus met BBQ-kruiden, tuinkers en geroosterde ui
  • Smokey Veggie: dit is de veggievariant van de Smokey Americain. De americain préparé wordt hierin vervangen door een smaakvolle veggiespread. Ook in dit recept zit smokey baconnaise saus met BBQ-kruiden, tuinkers en geroosterde ui
  • Indi Chicken: gebraden Belgische kipfilet, hummus curry, maïs, ananas en rucola

 

 

Methodologie


De top 10 van populaire broodjes is rechtstreeks gebaseerd op de digitale kassagegevens van 77 Panos City Shops voor 2016 en 2017. Deze gegevens bieden betrouwbare inzichten over de populariteit van belegde broodjes in de steden, maar bij uitbreiding ook voor heel België.

 

Over Panos

Panos is sinds 1982 dé referentie voor belegde broodjes, zoete bakkerijproducten en warme snacks in België. Panos is een franchisemerk van Deli nv, onderdeel van La Lorraine Bakery Group.

De 275 verkooppunten van Panos worden gedragen door waarden als vakmanschap, een goede prijs-kwaliteitverhoudingversheidefficiëntie en plezier. Je vindt een Panos in steden en gemeenten (City, Press), onderweg (Rail, Metro, Petrol, Highway, Airport) en in de Plopsa-pretparken. Panos is aanwezig in België, Nederland, Luxemburg, Tsjechië, Slowakije en Hongarije.